07 Aralık 2015

Lehim Yaparken...

Genelde lehim, özelde amiga'ya lehim yaparken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili güzel bir yazı, Commodore.gen.tr, amiga dökümantasyonu sayfalarından,

1- Önce havya seçiminden başlayalım. Elektronikle uğraşıyorsak, havyamız 15 W ile 40 W arasında olmalı. A1200'ün üzerinde lehim işiniz olursa 15 W'den yukarı kullanılmamalı. Diğer işlerimizde ben 30 W kullanıyorum.

30 W idealdir yani. Havyanızı gidip bir kere alın. Dandik havyaları kullanmayın. Çünkü üzerinde 30 W yazar ama aslında daha yüksektir.
Uçları da iyi olmadığından yapacağınız lehim kalitesiz olur. Havyayı 4 milyona alabilirsiniz ama güzel bir havyanın sadece ucu 4 milyondur. Havyanızın ucu da önemlidir tabii, tornavida ucuna benzer havya ucu kullanmayın konik biçimli havya ucu alın. Çünkü genelde entegre ve ince kablolar için kullanıyoruz havyamızı. Hem bu işlerimizi rahat görürüz, hem de diğer işlerimizi de rahatça yapabiliriz.

 2- Bir de lehim seçimi var tabii. Lehim kalay ve kurşun karışımından yapılır. Karışım oranı 60/40 olmalıdır.

3- "Lehim pastası kullanmalı mıyız?" derseniz, aslında Amiga'yla uğraşırken veya Amiga'ya bir devre hazırlıyorsanız kesinlikle gerekmez ve Amiga'nın board'una bulaşması hiç de iyi olmaz. Lehim telimizin içinde yeterli miktarda lehim pastası bulunur.

Bu yüzden lehim yaparken lehim pastası kullanmayın. Lehim pastası çok kolay kullanılır ama bulaştığı yerden çok zor temizlenir.

4- Pasta kullanıp bulaştırmışsanız bunu bir parça alkol ve diş fırçasıyla temizleyebilirsiniz.

5- Gelelim lehim yapmaya... Önce havyamızın ısınmasını bekleyelim (Isındığını dilinizle kontrol etmeyin sakın:)). Havyamız ısınınca, havyanın ucuna bir parça lehim sürün ve havyanın ucunu temiz bir bezle temizleyin.

Havyanızı kullanırken mümkün olduğunca temiz tutun. Bu, yaptığınız lehimin kalitesiyle doğru orantılı olacaktır. Havyamızın ucunda arta kalan lehimler havyanın ucundaki sıcaklığa uzun müddet maruz kalınca özelliğini kaybeder ve yaptığınız devrenin daha sonraki zamanlarda çalışmaması için gerekli ortamı hazırlarlar.

Havyamızı temizledikten sonra havyanın ucunu lehim yapacağınız yere değdirin. Havyanın ucunun değdiği yer ısındıktan sonra lehim telinizi, ısıttığınız, yani lehim yapacağınız yere değdirin. Yani lehim telini havyanın ucuna değil, lehim yapacağınız bölüme değdirmelisiniz. Lehimin orada iyice erimesini bekleyin.

Bu çok uzun sürmez, ama saniyeler içinde olur. Çok fazla bekletmeyin. Lehim eridikten sonra havyayı geri çekin. Çok fazla lehim kullanmayın.

Eger lehimi doğru yapıyorsak işimiz bittiğinde yaptığımız lehim mat değil, parlak olacaktır ve lehim yapılan bölgeyi tamamen kaplayacaktır. Yani bir entegre üzerinde lehim yapıyorsak, bu entegrenin bacakları ile plaket arasında boşluk varmış gibi görünmez, entegrenin bacakları ile lehim bir bütünmüş gibi görülür.

Evet! Kısaca,

* Kullanacağın malzemeler kaliteli olmalı,
* Havya temiz olsun,
* Pasta kullanma,
* Lehim yapacağın yeri önce havya ile ısıt,
* Sonra lehimi havyanın ucuna değil, lehim yapacağın yere yeterli miktarda değdir. Lehim eriyince işlem tamamdır.

Oldukça basit bir işlem, ama zamanla daha güzel olur. Püf noktaları bunlar...

Hazırlayan: Sedail Arslan
Kaynak:
http://www.commodore.gen.tr/adp/lehim.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder