Her gün sadece 100 yıl önce endüstriyel makinelerde kullanılan yağları yiyorsunuz. Bunlar sizi şişmanlatıyor ve sağlığınızı mahvediyor ve siz bunun farkında bile değilsiniz.
1911 yılında ilk hidrojenize yağ gıda ürünü ortaya çıktı. Bu ürün daha sonra Crisco olarak adlandırılacaktı.
Eskiden "zehirli atık" olarak sınıflandırılan bir yağ, 1900'lerin başında Amerikan diyetinin ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Diğer bitkisel yağlar kısa süre sonra geldi. Soya fasulyesi 1930'larda Amerika Birleşik Devletleri'ne tanıtıldı ve 1950'lere gelindiğinde ülkedeki en popüler bitkisel yağ haline geldi. Kanola, mısır ve aspir yağları kısa süre sonra geldi.
Bu yemeklik yağların düşük maliyeti, tohum yağı üreticilerinin stratejik pazarlamasıyla birleşince, onları Amerikan mutfaklarında çılgınca popüler hale getirdi. Her ne kadar insanlık tarihinde benzeri görülmemiş bir kullanım olsa da.
Peki tohum yağları nasıl yapılır? Tamamen doğal olmaktan uzaktır! Çıkarılan yağların insanlar tarafından tüketilebilmesi için rafine edilmesi, ağartılması ve kokularının giderilmesi gerekir. Esasen 5 Adım vardır:
İLK Tohumlar bitkilerden toplanmalıdır.
En yaygın olanları:
•Soya •Mısır •Aspir •Ayçiçeği •Pamuk •Kolza (kanola olur)
İKİNCİ Tohumlar aşırı yüksek sıcaklıklara ısıtılır. Bu, tohumlardaki doymamış yağ asitlerinin oksitlenmesine neden olur. Oksidasyon, insan ve hayvan sağlığına zararlı yan ürünler oluşturur.
ÜÇÜNCÜ Tohumlar daha sonra petrol bazlı bir çözücü ile işlenir. Genellikle heksan kullanılır. Bu, tohumlardan çıkarılan yağ miktarını en üst düzeye çıkarır
DÖRDÜNCÜ Tohum yağları çıkarıldığında çok kötü bir kokuya sahiptir. Endüstriyel tohum yağı üreticileri yağları koku gidermek için kimyasallar kullanır. Koku giderme işlemi, insan sağlığına oldukça zararlı olduğu bilinen trans yağlar üretir.
BEŞİNCİ Endüstriyel tohum yağlarının rengini iyileştirmek için daha fazla kimyasal eklenir Nihai ürün, kimyasal kalıntılar, trans yağlar ve oksitlenmiş yan ürünler içeren enerji yoğun, besin açısından fakir bir yağ oluşturur.
Ama tüm bu kimyasalları içeriyorlarsa nasıl oluyor da "kalp sağlığı" sağlıyorlar? Sorduğunuza sevindim ;-)
1940'ların sonunda, küçük bir grup kardiyolog Amerikan Kalp Derneği adında yeni ve küçük bir kuruluşun üyesiydi ve Procter & Gamble'dan 1,5 milyon dolarlık bir bağış aldılar.
Crisco üreticilerinin bu cömert nakit bağışı sayesinde AHA artık kalp sağlığına adanmış bir hekim örgütü olarak ulusal profilini büyütmek için yeterli fona sahipti. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde AHA endüstriyel tohum yağlarını da hemen onayladı.
kaynak:
https://x.com/DrBPHealth/status/1686338519638179840