Bir asit ve bir alkali ( baz olarak da adlandırılır) arasındaki kimyasal reaksiyona asit-baz nötralizasyonu denir . Sabunu oluşturan özel asit-baz reaksiyonu o kadar önemlidir ki kendi adı vardır -- sabunlaşma .
Asit-baz nötralizasyonunun ürünü bir tuzdur . Sofra tuzu (sodyum klorür, NaCl) bir tür tuzdur; birçok başka tuz gibi. Sabun, yağ asitleri NaOH veya KOH gibi bir alkali ile sabunlaştığında (kimyasal olarak reaksiyona girdiğinde) oluşan tuzdur.
Bazen sabuncular yağ asitlerine ek olarak sabun kabına başka asitler de eklerler. Bunu yaptıklarında sabunla birlikte sabun olmayan tuzlar da oluşur. Hangi tür sabun olmayan tuz yapıldığına bağlı olarak, katı sabunun dökülmesini ve kalıptan çıkarılmasını kolaylaştırabilir, sıvı sabunun seyreltilmesini kolaylaştırabilir, katı sabunun sertliğini artırabilir, bozulmaya karşı koruyabilir (DOS), hoş olmayan sabun köpüğünün miktarını azaltabilir veya etiket çekiciliğini artırabilir.
Sabuna genellikle eklenen asitler arasında limon suyu (sitrik asit) , sirke (asetik asit) ve yoğurt (laktik asit) bulunur. Bu asitlerin eklenmesi sabun yapım sürecini karmaşıklaştırır, çünkü yağ asitlerinin tepkimesinden daha hızlı ve daha kolay bir şekilde NaOH veya KOH ile tepkimeye girerler.
https://classicbells.com/soap/acid.asp