26 Haziran 2025

Tohum yağları

Her gün sadece 100 yıl önce endüstriyel makinelerde kullanılan yağları yiyorsunuz. Bunlar sizi şişmanlatıyor ve sağlığınızı mahvediyor ve siz bunun farkında bile değilsiniz. 

1911 yılında ilk hidrojenize yağ gıda ürünü ortaya çıktı. Bu ürün daha sonra Crisco olarak adlandırılacaktı. 

Eskiden "zehirli atık" olarak sınıflandırılan bir yağ, 1900'lerin başında Amerikan diyetinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. 

Diğer bitkisel yağlar kısa süre sonra geldi. Soya fasulyesi 1930'larda Amerika Birleşik Devletleri'ne tanıtıldı ve 1950'lere gelindiğinde ülkedeki en popüler bitkisel yağ haline geldi. Kanola, mısır ve aspir yağları kısa süre sonra geldi.

Bu yemeklik yağların düşük maliyeti, tohum yağı üreticilerinin stratejik pazarlamasıyla birleşince, onları Amerikan mutfaklarında çılgınca popüler hale getirdi. Her ne kadar insanlık tarihinde benzeri görülmemiş bir kullanım olsa da.

Peki tohum yağları nasıl yapılır? Tamamen doğal olmaktan uzaktır! Çıkarılan yağların insanlar tarafından tüketilebilmesi için rafine edilmesi, ağartılması ve kokularının giderilmesi gerekir. Esasen 5 Adım vardır:

İLK Tohumlar bitkilerden toplanmalıdır. 

En yaygın olanları: 

•Soya •Mısır •Aspir •Ayçiçeği •Pamuk •Kolza (kanola olur)

İKİNCİ Tohumlar aşırı yüksek sıcaklıklara ısıtılır. Bu, tohumlardaki doymamış yağ asitlerinin oksitlenmesine neden olur. Oksidasyon, insan ve hayvan sağlığına zararlı yan ürünler oluşturur.

ÜÇÜNCÜ Tohumlar daha sonra petrol bazlı bir çözücü ile işlenir. Genellikle heksan kullanılır. Bu, tohumlardan çıkarılan yağ miktarını en üst düzeye çıkarır

DÖRDÜNCÜ Tohum yağları çıkarıldığında çok kötü bir kokuya sahiptir. Endüstriyel tohum yağı üreticileri yağları koku gidermek için kimyasallar kullanır. Koku giderme işlemi, insan sağlığına oldukça zararlı olduğu bilinen trans yağlar üretir.

BEŞİNCİ Endüstriyel tohum yağlarının rengini iyileştirmek için daha fazla kimyasal eklenir Nihai ürün, kimyasal kalıntılar, trans yağlar ve oksitlenmiş yan ürünler içeren enerji yoğun, besin açısından fakir bir yağ oluşturur. 

Ama tüm bu kimyasalları içeriyorlarsa nasıl oluyor da "kalp sağlığı" sağlıyorlar? Sorduğunuza sevindim ;-) 

1940'ların sonunda, küçük bir grup kardiyolog Amerikan Kalp Derneği adında yeni ve küçük bir kuruluşun üyesiydi ve Procter & Gamble'dan 1,5 milyon dolarlık bir bağış aldılar. 

Crisco üreticilerinin bu cömert nakit bağışı sayesinde AHA artık kalp sağlığına adanmış bir hekim örgütü olarak ulusal profilini büyütmek için yeterli fona sahipti. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde AHA endüstriyel tohum yağlarını da hemen onayladı.


kaynak:
https://x.com/DrBPHealth/status/1686338519638179840



25 Haziran 2025

18 Haziran 2025

Micro Professor ve KİT BİLGİSAYAR SERİSİ

 1985 yılından bir teknoloji reklamı, büyüğe bilen Ram ve Rom'lar.



15 Haziran 2025

Detaylı bir şekilde, İstanbul metro sistemi;

 


Sayfanın devamındaki resme sağ tıklayıp, "Resmi yeni sekmede aç" derseniz büyük boyutlu görebilirsiniz.

11 Haziran 2025

O an,

Batı Virginia'da Donnie Dania, yıldırım çarparken milyonda bir görülebilecek bir ağaç fotoğrafı çekti, işte o an;


10 Haziran 2025

09 Haziran 2025

FAA nihayet hava trafik kontrol sistemlerinde disketleri ve Windows 95'i değiştiriyor





"2025 yılındayız ve FAA hava trafik kontrolü için disket ve Windows 95 kullanmayı bırakmanın zamanının geldiğine karar verdi. Ajansın başkanı Chris Rocheleau, eski sistemleri 21. yüzyıla ait bir şeyle değiştirmek istiyor."

Birçok ABD hava trafik kontrol tesisi hala eski sistemleri kullanıyor çünkü hizmet verdikleri alt sistemler 1990'larda inşa edilmiş, kapsamlı bir şekilde güvenlik sertifikalı ve asla kapatılmamalı. Bu, onları değiştirmenin inanılmaz derecede zor, pahalı bir girişim olduğu ve getirilen her sistemin güvenlik ve emniyet düşünülerek tasarlanması gerektiği anlamına geliyor.

08 Haziran 2025

07 Haziran 2025

Focus stacking


Photoshop programında, aynı manzaranın birden, fazla farklı odaklarla çekilmiş raw formatında ki resminin işlenip, tek bir resim haline getirilmesi, 
her bir resimden odaklandığı bölgenin alınması nasıl yapılır?

Fotoğrafçılıkta "focus stacking" (odak istifleme) olarak bilinen bu teknik, özellikle manzara, makro veya ürün fotoğrafçılığında, fotoğrafın baştan sona (ön plandan arka plana) keskin olmasını sağlamak için kullanılır. Photoshop'ta RAW formatındaki farklı odaklı resimleri tek bir resim haline getirme adımları şunlardır:

Ön Hazırlık: Çekim Aşaması

Bu işlem için en önemli adım, çekim aşamasında doğru veriyi elde etmektir.

  1. Tripod Kullanımı Şart: Kameranızın kesinlikle sabit kalması gerekiyor. Her bir fotoğrafın kadrajı aynı olmalı. En küçük bir kayma bile sorun yaratabilir.
  2. Manuel Odaklama (Manual Focus): Otomatik odaklamayı kapatın. Lensinizi manuel odak moduna alın.
  3. Odak Noktalarını Belirleme:
    • İlk fotoğrafı en yakın odak noktanıza (genellikle ön plandaki bir nesneye) odaklayarak çekin.
    • Ardından, odak halkasını çok küçük bir miktarda çevirerek odak noktanızı biraz daha uzağa kaydırın ve bir fotoğraf daha çekin.
    • Bu işlemi, manzaranın en uzak noktası da keskinleşene kadar tekrarlayın. Her fotoğraf arasında odak noktanızın bir önceki fotoğrafla örtüştüğünden emin olun. Yani, hiçbir bölgenin odaksız kalmamasına dikkat edin.
  4. Pozlama ve Diğer Ayarlar: Tüm fotoğraflar için pozlama (diyafram, enstantane, ISO) ayarlarının aynı olduğundan emin olun. Diyaframı çok kısmak yerine (örneğin f/16 yerine f/8 veya f/11 gibi), focus stacking ile daha fazla keskinlik elde edebilirsiniz. Çok kısılan diyaframlar "difraksiyon" adı verilen bir yumuşaklığa yol açabilir.
  5. RAW Formatı: Kesinlikle RAW formatında çekin. Bu, post-prodüksiyon aşamasında daha fazla düzenleme esnekliği sağlar.